Hoteláci sa poďakovali rodičom formou banketu

minSúčasťou odborného vzdelávania v odbore hotelová akadémia je i organizovanie rôznych slávnostných príležitostí. Je už tradíciou, že žiaci počas piatich rokov štúdia zrealizujú banket pre svojich rodičov a pozvaných hostí, kde predvedú svoje zručnosti a skúsenosti nadobudnuté na našej škole. Banket ako najvyššia forma spoločenského podujatia gastronomického charakteru, je náročný na prípravu, a celý jeho priebeh má slávnostný charakter.

Tento rok bola zvolená téma „Cesta stredným Považím“. Celej príprave sme venovali niekoľko týždňov. Pod vedením učiteľov odborného vzdelávania Ing. Mgr. Jána Ragana, Ing. Dany Hradilekovej a Ing. Jany Šebestovej a majsteriek odborného výcviku Mgr. Radky Kyselicovej a Bc. Oľgy Hrabovskej sme pripravili slávnostný večer pre našich rodičov, vedenie školy a pozvaných hostí. Príprava pozostávala z tvorby náročného trojchodového menu, z nácviku banketového spôsobu obsluhy a samotnej realizácie banketu.

Hostia si mohli vychutnať cviklové carpaccio s bryndzovou penou, bazalkovým pestom a píniovými orieškami. Ako hlavný chod sme pripravili pečené kačacie prsia podávané na višňovo-čokoládovom chutney so šúľancami s prelivom macerátu masla a rozmarínu. Vynikajúco sa k nemu hodilo lahodné víno Dunaj z Čachtických chotárov s príznačným názvom Báthoryčkina krv. Ako dezert sme podávali čokoládovú penu s coulis z lesného ovocia s jedlými kvetmi.

Celý večer bol popretkávaný programom, ktorý si pripravili žiaci 3. ročníka odboru manažment regionálneho cestovného ruchu. Prezentácie významných miest nášho regiónu sa striedali so spevom žiačky našej školy Margaréty Ondrejkovej. Nasledovala riadená degustácia vybraných destilátov vyrábaných spoločnosťou Old Herold Trenčín, ktorá je zároveň aj partnerom našej školy. Na záver slávnostného večera vystúpil folklórny súbor Kasanka z Moravského Lieskového.

Napriek tomu, že celá príprava a realizácia banketu bola pre nás náročná, cítili sme sa výborne. Spoločne sme to zvládli a výsledkom našej snahy boli usmiate a spokojné tváre všetkých pozvaných hostí.

Študenti IV.BW a III.BW, hotelová akadémia
Ing. Dana Hradileková, PK gastronómie